Hermans Ierland

To Irish, British, American and German visitors. This website is dedicated to the memory of painter Herman Buijtenhuijs. Please contact me if you should wish to know more, translations and/or especially when you own or know of paintings by the artis. A book on the Ameland (and Friesland) paintings is in preparation. This maybe will be followed by a project concerning his many Irish landscape paintings. All help is welcomed: pictures of paintings, private photographs, memories and anecdotes etc..   


Hier zal ik de schilderijen (en foto's) die Herman van de omgeving van zijn nieuwe woonplaats Clifden in Connemara, Ierland, maakte laten zien. Ik heb er inmiddels een flink aantal op Ameland en in Friesland gevonden. Daarvan zijn er al gedateerd vanaf einde jaren '70 dus voordat hij en Mariëlla er zich definitief vestigden. 

Ik ben ook benieuwd of hij ze kon verkopen toen hij er 2006 in Leeuwarden bij de Galerie de Roos van Tudor met zijn Ierse (en Australische) schilderijen exposeerde. Hoewel ze voor mij en de Amelanders wellicht minder aansprekelijk zijn als de Ameland schilderijen zijn ze toch erg de moeite waard. Ze laten zien dat zijn stijl nog losser werd en hij goed gevoel voor de bijzondere kleuren en het licht van m.n. de kust van Ierland had. Op Ameland schilderde hij in 3 of 4 formaten, nu werden het, waarschijnlijk ook door de overweldigende natuur, allemaal grote doeken.  

Uit de vele verhalen die ik tijdens mijn foto-bezoekjes hoor komt echter ook een zeer treurig beeld naar voren van deze periode. De aftocht van Ameland was pijnlijk geweest, zelf op de laatste dag werden nog verse schilderijen "afgeleverd" vaak ter afbetaling van schulden: "De verf was nog nat toen ze de boot op reden". Bij bezoeken van Amelandse vrienden in Ierland bleken ze straatarm, hadden amper geld voor eten en verwarming. Mariella overleed in 2003 aan de gevolgen van borstkanker, ze wilde niet (meer) behandeld worden. Ook Hermans gezondheid nam er snel af.

Binnenkort meer .......................... 
   

Geen opmerkingen:

Een reactie posten