Introductie

Herman in 2007

Deze Website is opgericht ter herinnering aan Herman Buijtenhuijs, kunstschilder en levensgenieter. En als voorbereiding op een boek met dezelfde titel met Hermans Amelandse schilderijen.

Tot vandaag juni 2013, bijna drie jaar na zijn dood, is er niet veel (zeg maar  niets) over Herman te vinden op het Internet, niet een enkel schilderij. Terwijl hij toch een tamelijk produktieve schilder was en tijdens zijn leven getracht heeft met zijn schilderijen aan de weg te timmeren: hij moest er van leven tenslotte. En het leven op Ameland was duur. Af en toe (later steeds vaker) werden schulden afbetaald met schilderijen. Dat is met echte kunstenaars, althans "voordat ze doorbreken" van alle tijden. Hij schilderde zijn eigen valuta.

30 jaar voor Herman was Germ de Jong op het eiland en legde ook, in een periode van 10-15 jaar, het aanzien van Ameland rond de jaren '50 vast. 
Veel van zijn schilderijen zijn helaas veel verloren gegaan bij de brand van Hotel Hofker in 1971. Herman deed hetzelfde rond de jaren 70-80 en 90. Tot dan was er niet veel veranderd in het aanzien van de dorpen van Ameland. Sindsdien wel. Nu na zo'n 30 jaar heeft hij met zijn schilderijen een beeld van Ameland nagelaten wat deels is verdwenen. Hij bewijst met zijn schilderijen  ook dat de natuur op Ameland vrijwel onveranderd is gebleven. 

Met de hulp van lezers en bezoekers hoop ik Herman alsnog zijn doorbraak te geven. Hij was een aimabel mens en een veel betere schilder dan menigeen tijdens zijn leven besefte. Bovendien spreekt uit al zijn Amelandse werk de grote liefde die hij voor het eiland en de Amelanders had. En ondanks de problemen, die mede aanleiding gaven tot zijn vertrek van het eiland, klinkt nu, 15 jaar later over het algemeen de sympathie voor zijn persoon. Gelukkig maar.


Wanneer er sprake is van een min of meer compleet overzicht (zoveel mogelijk schilderijen gevonden) ligt het in de bedoeling een boek met al zijn Amelandse schilderijen uit te geven. 


Herman was een echte impressionist die ik soms tegenkwam schuilend tegen een bui in zijn VW bus. Hij was geen mooi-weer schilder maar een echte, klassiek geschoolde, buitenschilder. Hij schilderde het eiland zoals het was en zoals hij het zag en zoals hij het voelde. Herman was een gevoelsmens. Hij zou met zijn techniek ook een goede illustrator geweest kunnen zijn. Hij kon geheimzinnig doen over zijn samenstelling van de kleuren van Ameland, vooral het groen van de Duindoorns in de verschillende jaargetijden.

Ik pretendeer niet Herman goed te hebben gekend. We ontmoetten elkaar vanaf 1978 regelmatig, soms bij Barend Nobel, of in de duinen of op de Witte Reep. Maar ook in Minnertsga in hun boerderijtje en later in Hollum aan de Westerlaan toen hij en Mariella er woonden. En wel héél toevallig: we zaten in de jaren '60 op  dezelfde HBS in Amersfoort. Ik leverde hem een antieke ladenkast voor zijn atelier (in ruil voor een schilderij want geld was er niet) 


Wie dit initiatief aanspreekt: zendt mij een berichtje (email en telefoon staan in de "contact-button" boven) of schiet me aan als je me langs ziet fietsen, in de winkel of als ik op een terrasje zit. Ik ben al bij een flink aantal mensen langs geweest om foto's te maken en ben van plan, met wat hulp, er wat moois van te maken. Tot nu toe waren de reacties (natuurlijk) allemaal positief.
Deze site kan ook als platform dienen  voor hen die een schilderij zouden willen kopen of verkopen, om met elkaar in contact te komen. Zonder toestemming vermeld ik niet wie de eigenaars zijn (maar als je dat wel wilt natuurlijk wel).   

Daarnaast start ik nu, eindelijk, binnenkort nog een Website, "Beeld van een Eiland"  met een overzicht van schilderijen, etsen en tekeningen van Ameland door diverse kunstenaar (klik op de button boven) door de tijden heen. Er zijn websites met stambomen van Ameland en met oude foto's of Ansichtkaarten van Ameland. Het zal vast veel mensen op het eiland en er buiten aanspreken. Ook daarmee reken ik een beetje op medewerking van de Amelanders en andere bezoekers. Stuur me gerust plaatjes toe of vraag me langs te komen om ze te fotograferen. Ik heb al veel verzameld maar er moet veel meer moois zijn dat het verdient om door veel meer mensen te worden gezien.

Hier is nog een Website die ik al een aantal jaren onderhoud, naar aanleiding van mijn intresses en verzamelingen en wellicht leuk om eens te bezoeken: The Linosaurus, (klik op de link

Je zult af en toe moeten "terugkeren" omdat de site in de loop van de tijd zal groeien. Je kunt met een emailtje op de hoogte worden gebracht als er een nieuwe bijdrage is (opgeven in de Home-pagina).  

Ik koester nu 3 schilderijen van Herman, de toevallige vondst en aankoop van de meest recente, die van de Witte Reep in de eerste bijdrage, was de aanleiding tot deze Website. Ik weet er vele, maar lang niet alle, te hangen op Ameland en reken een beetje op de medewerking van lezers om Herman's "doorbraak" te creëren, iets waar hij zijn hele leven mee bezig was en vurig op hoopte. En om genoeg schilderijen bij een te brengen voor een uniek boek.

Bovendien verdient Herman meer aandacht en erkenning voor het plezier wat hij velen van ons nog elke dag verschaft als we langs hem, aan de muur, lopen. 

Met dank aan Asing Walthaus (van Simen Swaan):

http://walthaus.blogspot.nl/2010/07/de-vredige-dood-van-herman.html

Geen opmerkingen:

Een reactie posten