zaterdag 31 augustus 2013

35 Skutehon - Ballumer Mieden

Skutehon - Ballumer Mieden (35)
(1979)


Het vroegste Ameland schilderij van Herman wat ik vond tot nu toe: 1979 (na de strenge winter). Nog niet met de zo losse toets en vegen verf die zijn werk zo karakteriseren. Herman stond net over het veerooster en de Dijksloot. Er zijn een flink aantal schilderijen vanaf de Skutehon door hem gemaakt maar altijd stond hij 100 meter verderop. Op dit schilderij zijn mooi alle 8 Ballumer Mieden boerderijen te zien: Fam. Nagtegaal, Engels en van der Mey op de voorgrond. De meest linkse is de boerderij van de fam. de Boer aan de Smitteweg. Er was nog geen manége.


Graag aanbevolen voor meer schilderijen van Herman, of indien U iemand weet met een werk................. 

34 Witte Reep

de Witte Reep (34)
(1988)


Nog een gezicht vanaf de Lange Duinen achter de Witte Reep, Hermans favoriete stekje. In 1988 was de vuurtoren ingepakt vanwege groot onderhoud en verfbeurt, vandaar het ontbreken van het zo vertrouwde rood-witte silhouet. Hieronder hetzelfde stekje in 1995, (zie nr.30). Omdat de schilderijen in willekeurige volgorde zijn gevonden en worden toegevoegd is er geen logica in de volgorde. Iets wat in het boek strakjes zal worden gecorrigeerd. Ik probeer ook de schilderijen van één eigenaar bijeen te houden om het overzicht niet kwijt te raken. 
Bedenk ook dat deze eenvoudige website tevens een hulpmiddel is om de zoektocht naar schilderijen van Herman gaande te houden en te stimuleren. Er moeten er veel meer zijn dan de ca. 90 die ik tot nu toe vond. 

donderdag 29 augustus 2013

33 Strand Ballum

Strand Ballum  (33)
(1990)


Gezicht vanaf de strandopgang, naar het Westen, met de rug naar de strandtent (zie nr.26) van Gerard Mellema. Zo ongeveer waar nu het nieuwe natuurgebied is ontstaan. De wandelaars in de verte versterken het beeld van de enorme ruimte. Herman maakte vanaf deze lokatie verscheidene schilderijen in de loop der jaren. Zie ook bij de nrs: 6, 8 en 15 en er volgen nog meer. 

Ze verkochten altijd goed, en de opbrengst (of het voorschot)  werd na afloop van het schilderen voor een deel dichtbij op het strand weer omgezet. Het zal straks, als er meer schilderijen zijn toegevoegd leuk zijn om de verschillende jaren, jaargetijden en weertypen naast elkaar te zien. 


PS: alle bijdragen of tips van nog niet opgenomen schilderijen, ook i.v.m. het voornemen van een boek "Hermans Ameland, 20 jaar Ameland in schilderijen", wordt zeer prijs gesteld ! 

dinsdag 27 augustus 2013

32 Bloem-stilleven

Korenbloemen in glazen pot (32)
(2003)


Een beetje buiten de context van deze Ameland-site maar soms kom ik een bloemstilleven van Herman tegen. Zoals deze Korenbloemen in glazen pot die ik vond ik bij een collectie andere Herman schilderijen. Een kado van de schilder. Hij schilderde ze wel eens, bloem-stillevens, naar zijn grote voorbeeld Germ de Jong die er heel beroemd mee werd. Wie inmiddels hier is aanbeland verwijs ik naar de nieuwe pagina, boven in de balk, met Hermans stillevens. Hij is er in Ierland ook een tijd mee bezig geweest met name in 2003-2005. Misschien probeerde hij zijn techniek bij te houden, ter afwisseling van de vele grootste Ierse landschaps doeken waar van er tot mijn verrassing meerdere op Ameland zijn terecht gekomen en ik zal ze ook een aparte plaats geven binnenkort. Wellicht probeerde hij er nieuwe verkoop mogelijkheden mee aan te boren.

Met dank aan Walraven Hofker van de Witte Reep die de collectie foto's van de stillevens ter beschikking stelde.    

31 de Witte Reep

De Witte Reep (31)
(1993)


En deze, van achter de Witte Reep maar dan richting Ballum gezien, heeft een klein formaat (60 x30 cm) maar is net als de vorige (nr.30) dicht in de buurt gebleven waar het is van ontstaan. 

30 meer van de Witte Reep

Achter de Witte Reep (30)
(1995)


Dit was echt Hermans gebied, de Lange Duinen achter de Witte Reep en hij  kwam er telkens terug, hier in augustus 1995, vanwege de bloeiende heide. Een fris en dit keer een heel groot formaat schilderij. 7 jaar eerder stond Herman hier ook in 1988. Nu er meer schilderijen bekend en op deze manier openbaar worden wordt het vergelijken steeds leuker.



Gebruik de labels onderaan de postings en sorteer locaties of jaartallen. 


maandag 26 augustus 2013

29 achter de Witte Reep

Achter de Witte Reep (29)
(1996)

Deze twee schilderijen (28 en 29) zijn gedateerd: april 1996. Het vóór-laatste jaar van Herman op Ameland. Ze laten zien waar zijn hart lag. Niet bij de opdrachten en "bread and butter" schilderijen maar hier in de wildernis achter de Witte Reep. Het is de plek waar hij telkens terugkwam. Ze zijn m.i. het hoogte punt van zijn artistieke ontwikkeling tot dan toe. Hier is hij alleen in en met de ruige natuur. 




Wellicht niet ieders keus en smaak maar ik vind ze introvert en prachtig. Dapper om zo'n kaal en desolaat landschap tot onderwerp van een schilderij te willen maken. Het zegt ongetwijfeld ook iets over Hermans gemoedstoestand. En kunnen. In het jaar erop volgend schilderde hij (tot de laatste dag !) veel schilderijen (vaak in opdracht) en om zijn schulden mee af te betalen. "Toen ze op de boot naar Ierland zaten was de verf op Ameland nog niet droog" was een triest dieptepunt in de bevindingen van die december 1997 die ik mocht optekenen.
Maar daar horen deze niet bij. Het moeten er 4 zijn volgens de eigenaren die min of meer bij elkaar horen: zelfde locatie, zelfde jaar en getijde. 

28 achter de Witte Reep

Achter de Witte Reep (28) 
(1996)

De volgorde van verschijnen van de schilderijen van Herman lijkt wat chaotisch wellicht. Maar om te wachten tot ik alle schilderijen heb gevonden (en dat zal toch vast niet gebeuren) is ook geen optie. Ze verschijnen hier min of meer zoals ik ze vond.
"Witte Reep, in de Rimboe, april 1996", schreef Herman zelf achterop het spieraam. 
Ik laat hierbij weten dat ik heb besloten t.z.t. een boek te maken van Hermans Ameland. Maar dan moet je toch van een min of meer afgerond geheel kunnen uitgaan. Ik ontdek niet meer dagelijks nieuwe schilderijen maar er moeten er vast (veel) meer zijn dan de ca. 90 die ik er tot nu toe vond. Van sommige jaren, Herman schilderde ongeveer 20 jaar op Ameland, heb ik er maar één of twee, maar van sommige jaren (voor 1981) heb ik nog geen enkele gezien. Met het boek is het nog even geduld betrachten dus. Nieuwe aanmeldingen of tips worden zeer op prijs gesteld en zijn eigenlijk noodzaak voor dit project. 




"Berkenbosje", Witte Reep, 1996.

donderdag 15 augustus 2013

27 Ballumer Mieden

Ballumer Mieden (27)
Boerderijen aan de Smitteweg
1988


Na wat gepuzzel ben ik eruit ! Herman stond hier aan de verbindingsweg naast de ingang van het fietspad naar de Ballumer Blinkert. Alleen zo krijg je boerderij van Eduard Visser (toen, woont nu in het dorp) in het midden en de bomen bij de oude Dôbbe (ijsbaan) aan de horizon rechts en net links van de manege boerderij (toen er nog geen manege was).
Het kleurgebruik in dit schilderij, het frisse en verzadigde licht is heel anders dan bij de meeste andere die we tot nu toe zagen (en zullen zien). Herman in een wel heel uitbundige bui ! De koetjes die hij als stoffering en accenten  aanbracht en de zachte contrasterende kleuren in de lucht maken het geheel nog levendiger. Volgens mij een van de leukste schilderijen tot nu toe.  
De jaren '50 Mieden boerderijen zijn inmiddels een beschermd gezicht. Ze zijn destijds ontworpen naar Fries kop-hals-romp model en niet weg te denken uit de Amelander polders. Ze zijn er gelukkig (bijna) allemaal nog. Misschien weet iemand van wie de koeien (waren) zijn die er toen liepen. Hierboven de boerderij van Gerard van der Mey gezien vanuit de PIJ-bocht. Gezien vanuit Hermans standpunt valt hij precies achter die van Eduard Vissers.  

26 Strandtent Ballum

de Strandtent van 
Gerard Mellema (26)
(1989)

Vandaag een nieuw begin en hervatting van het "opladen" en toevoegen van Hermans schilderijen. Ik ben nog lang niet van de "ach heden" generatie maar het vinden van dit schilderij (heden morgen !) deed me wel terug gaan in de tijd. Hoeveel ijsjes heb ik er voor de kinders gehaald.  Gesmolten waren ze wel als je het hele eind lopend terug was bij de vloedlijn. Waar de familie veilig in de geulen speelde. Het mooiste strand van Ameland. Het mooiste strand van Europa. Happy Memories en Happy Days.
Paul en Gerlof Wouters hadden daar vanaf midden de jaren '70 de strandtent, op het strand en dus vóór de duinen. Voor ze naar Leeuwarden togen. En voordat een strandtent een paviljoen moest heten. Daarna, begin jaren '80 zette Gerard Mellema de tent voort. Herman schilderde er een flink aantal (succesvolle) strandgezichten met de rug er naar toe. Als hij er mee klaar was, en het schilderij was verkocht, kwam er hij eten en drinken met zijn Mariëlla. Ik herinner me de originele deur met de schuine messing stang van de winkel aan de Strandweg in Nes van Jacob Wouters uit Nes. Waar zou die zijn gebleven ?    
De "tussentijdse" fase, de verlengde tent nu hoog op het duin en sinds vorig jaar ook alweer verleden tijd. Hieronder de situatie nu: dat heet vooruitgang.

Steeds vaker kom ik bij het opzoeken van Hermans schilderijen Wim Velt tegen. Ook een leuke schilder met een eigen stijl en taalgebruik, hier in de strandtent in 1995. Vergelijk die sfeer eens met nu. Je vraagt je af wat er met ons is gebeurd.       
Geloof het volgende relaas of niet: vanmorgen om 07.30h las ik de voorpagina van de "Liewadder" dit bericht. Wie kon toen weten dat ik een paar uur later deze foto zou zien in een logeerkamer in Leeuwarden ? Gerard vond het stuk barnsteen van 7,8 Kg (!) 15 jaar geleden op het strand ter hoogte van het Kooihuis bij Nes. Het is een van de grootste stukken barnsteen ooit gevonden.

Voor geinteresseerden: de enorme klomp barnsteen is ter overname. Wel is hij door het uitdrogen gescheurd maar dat geeft wel een mooi inkijkje in de prachtige kleuren. Wellicht iets voor een museum op het eiland ?
Bedankt Gerard voor de ontvangst in Leeuwarden en het delen van je schilderijen, verhalen  en foto's.