donderdag 15 augustus 2013

27 Ballumer Mieden

Ballumer Mieden (27)
Boerderijen aan de Smitteweg
1988


Na wat gepuzzel ben ik eruit ! Herman stond hier aan de verbindingsweg naast de ingang van het fietspad naar de Ballumer Blinkert. Alleen zo krijg je boerderij van Eduard Visser (toen, woont nu in het dorp) in het midden en de bomen bij de oude Dôbbe (ijsbaan) aan de horizon rechts en net links van de manege boerderij (toen er nog geen manege was).
Het kleurgebruik in dit schilderij, het frisse en verzadigde licht is heel anders dan bij de meeste andere die we tot nu toe zagen (en zullen zien). Herman in een wel heel uitbundige bui ! De koetjes die hij als stoffering en accenten  aanbracht en de zachte contrasterende kleuren in de lucht maken het geheel nog levendiger. Volgens mij een van de leukste schilderijen tot nu toe.  
De jaren '50 Mieden boerderijen zijn inmiddels een beschermd gezicht. Ze zijn destijds ontworpen naar Fries kop-hals-romp model en niet weg te denken uit de Amelander polders. Ze zijn er gelukkig (bijna) allemaal nog. Misschien weet iemand van wie de koeien (waren) zijn die er toen liepen. Hierboven de boerderij van Gerard van der Mey gezien vanuit de PIJ-bocht. Gezien vanuit Hermans standpunt valt hij precies achter die van Eduard Vissers.  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten