vrijdag 11 oktober 2013

115 Minnertsga

Hoarnestreek, Minnertsga (115)
(1973)


Herman en Mariëlla streken in begin van de jaren '70 in Friesland neer. Ze kochten er een oud boerderijtje in Minnertsga aan de Hoarnestreek. Het ligt precies tussen de vuurtorenlichten van Hollum-Ameland en de Brandaris in het Bildt boven Franeker. Naast de zomers die voor een deel op Ameland werden doorgebracht schilderde Herman veel in het Bildt. Het artikel dat Asing Walthaus recentelijk weidde aan mijn project en zoektocht leverde een flink aantal nieuwe schilderijen op. Een aantal kwamen van mensen die Herman in deze periode van heel dichtbij hebben gekend. O.a dit schilderij van vermoedelijk de Hoarnestreek. Het  is het vroegste werk wat ik van Herman tot nu toe vond. 
Het is wel grappig de jonge Herman te vergelijken met enkele grote voorgangers die hem wellicht inspireerden tot het schilderen van de slingerende bomenrij. Claude Monet (1840-1925) maakte er hele series van (boven).  
Piet Mondriaan (1877-1944) overleed in het jaar dat Herman ter wereld kwam was ook gefascineerd door het speciale perspectief. En het licht natuurlijk.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten