woensdag 26 juni 2013

7 de Skûtehon, Hollumer en Ballumer Mieden

de Skûtehon (7)
(1982)

Een van de mooiste plekjes en panorama's op Ameland is die vanaf de dijk over de Skutehon en over de Hollumer en Ballumer Mieden. Herman stond er en schilderde het op ooghoogte in 1982. Het schilderij is van Frank en Monique Brouwer in Hollum. De boerderij helemaal links is van zijn oom Jan, "de kleiboer". 
Het is er in 30 jaar bijna niet veranderd, de boomwallen rond de boerderijen hooguit groter gegroeid. Ik weet dat er meer schilderijen door Herman van en vanaf deze prachtige plek zijn gemaakt, er duiken er nog wel meer op. Ik maakte er deze foto vorige week. 

Als je de lokatie op dit deel op de kaart van Ameland uittekent doet de rij boerderijen langs de Pietje-Miedeweg (die van de dijk helemaal doorloopt tot aan de Witte Reep), de vuurtoren en de kerk van Hollum me denken aan  Sterrenbeeld Orion, met een gordel van sterren. De boerderij van Jan van der Laag aan de Smitteweg staat er, helemaal rechts, net niet op. 

De verenigingsfotograaf richtte zijn camera hier Noordwaards.

Tot de verkavelingen van 1915 en 1924 telden de Hollumer Mieden, door vererving bijna 5000 kaveltjes en die van Ballum ruim 3500 ! Vaak van postzegel formaat. Na de bedijking, afwatering en herverdeling steeg de bruikbaarheid van het land, de opbrengsten en dus de ook welvaart op het eiland.
    De vele versnipperde perceeltjes voor de verkaveling.  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten