woensdag 31 juli 2013

21 t/m 24; de 4 dorpen van Ameland

De 4 Dorpen (21 t/m24)
(1985)

In 1985 gaf de Rabobank Ameland Herman opdracht de vier dorpen te schilderen. Mogelijk heeft de opdracht voor vier schilderijen te maken met het bescheiden formaat van deze set. Ze sieren de vergaderkamers op de eerste verdieping.
NES

In Buren werden aan de Westkant tussen 1985 en nu veel boerderijen en huizen uitgebreid. Het aanzien van Nes, vanaf de Oostkant, is helemaal onherkenbaar geworden door de vele nieuwbouw, uitkijktoren en zendmast. En door het tijdelijk ontbreken van de St. Clemens kerk natuurlijk. Het topje van de toren van Nes is ingehaald door de inmiddels bijna 100 jarige iepen.
BUREN

Anno 2013 zijn de silhouetten van Hollum en Ballum nog het meest intact gebleven. Herman schilderde Hollum vanaf de Pietje Miedeweg 
HOLLUM

Ballum zag Herman vanaf de zandrug tussen Hollum en Ballum, waar in de 17e eeuw de Rogmolen en het Gerecht (galg) stond. Behalve de opnieuw opgetrokken boerderij van Molenaar en het bedrijf van Jan Kooistra (beide links op de foto) is er weinig aan dit deel van het dorps-silhouette veranderd. Langs en over de zandrug (langs de paaltjes) is nu een prachtige fietsverbinding tussen Hollum en Ballum gemaakt. Het Galgesloot-pad
BALLUM
(vergelijk de kleuren, het weer en de stemming van dit gezicht op Ballum met de reeds getoonde (nr. 4) van een jaar eerder, 1984)

Douwe Appelman vond er in 1969 de resten van de molen terug en nog zie je er veel stukken van oude stenen (geeltjes) liggen waar de paarden de kuilen trappen. Ik herinner me dat er vroeger met fretten op de vele konijnen werd gejaagd. (Alle plaatjes zijn aan te klikken en daarmede te vergroten)   

(Met dank aan Girbe Braakman en Rabobank, Nes) 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten