donderdag 4 juli 2013

15 Strand Ballum

Strand Ballum (15)
(1993) 

Eens het mooiste en bezongen Goudgele Strand van Ameland: Costa Ballum. Nu: het Groene Strand. In 1993 toen Herman hier stond en bijna schetsmatig de wandelaars weergaf was dit proces van verzanding al een tijdje aan de gang. In 1995 stond Herman hier weer en schilderde het schilderij van Karin Bakker: volg de labels of klik hier om ze te vergelijken.
De zandhaak die vroeger het Bornrif tussen Terschelling en Ameland vormde verlegt zich sinds de 70-80'er jaren van de vorige eeuw langzaam maar onstuitbaar Oost-waards. Daardoor onstaat hier het "beleefstrand". 
Een interessant, imposant en spectaculair gebied dat wel. "The making of Ameland", een Walhalla voor biologen en evolutie en eco-onderzoekers. En gewoon om eens stil aan de rand ervan te gaan zitten kijken. 
Het barst er van de bijzondere vogels, visarend, kiekendieven, kluut, strandleeuwerik, in de herfst zie je er de slechtvalken op doortrekkende spreeuwen jagen. Waar kan dat ? (deze foto leende ik van het Internet)

Als Badstrand is Ballum wellicht geschiedenis maar ze hebben wel mooi het leukste museum van het eiland.  Toch ? We kunnen Tjeerd vragen of het badstrand er  bij in kan wellicht.Het getoonde schilderij is evenals het vorige en de volgende twee in het bezit van de Gemeente Ameland. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten