zondag 8 september 2013

53 Hollum Strand en Palenrij

Hollum, Strand en Palenrij  (53)
(1989)


Het strand hier op het uiterste Westelijke puntje van het eiland achter het Hollumerbos wordt sinds jaar en dag beschermd tegen de sterke afslijting door de diepe geul en getijdenstroom door de rijen met houten palen. Ze inspireerden vele fotografen  door de geweldige perspectivische mogelijkheden. In tegenstelling tot de wat saaiere Noordzee strandgezichten, Herman maakte er vele bij Ballum, die menselijke stoffering nodig hadden om ze "interessanter" te maken.
Tot nu toe vond ik twee schilderijen (van de tot nu toe ca. 100 die ik tot vandaag verzamelde) met de iconische palen van dit stukje Ameland. Zie ook de volgende nr. 54. 

Niemand weet hoeveel schilderijen Herman van Ameland maakte. De één zegt dat hij zéér produktief was en het er "honderden zouden moeten zijn". De andere houdt het op veel minder: "hij was soms zo lui als de nacht en moest worden aangespoord te gaan schilderen". Tel daarbij op het aantal schilderijen dat mogelijk naar de wal is verhuisd. Het is een puzzel met onbekend aantal stukje. Alle hulp is welkom. Het schijnt dat Herman zijn archief vernietigde (verbrandde) na het overlijden van Mariëlle....................


Geen opmerkingen:

Een reactie posten