dinsdag 17 september 2013

de Stand van Zaken I

Stand van Zaken (I) en 

OPROEP

Tot vandaag, het verschijnen van een artikel in de Leeuwarder Courant, op 22 september, werden 94 Amelander landschaps schilderijen van de schilder Herman Buijtenhuijs (1944-2010) gevonden, gefotografeerd en door middel van dit Weblog met de Amelanders en de rest van de wereld gedeeld. Vrijwel alle werken werden tot nu toe op Ameland gevonden een klein aantal aan de wal.

Volgens eigen zeggen heeft Herman ongeveer 300-400 schilderijen van Ameland gemaakt tussen 1970 en 1996. En "daarvan hangen er ongeveer 130 op Ameland, ik heb dat allemaal precies bijgehouden".


(Herman in zijn atelier aan de Westerlaan december 1996)
Herman vernietigde zijn boekhouding en archief in Ierland we kunnen het hem dus niet meer vragen of raadplegen. Er moeten dus nog wel een paar te vinden zijn.    

Alle mensen die zo welwillend waren hun schilderij met ons te delen: heel erg bedankt. Er zitten nog een tiental toezeggingen van schilderijen "aan de wal" in de pijplijn maar vanaf nu vraag ik een ieders medewerking om nog niet gevonden en getoonde schilderijen aan mij te melden. 

Het voornemen om een boek met Herman's Ameland schilderijen te maken kan alleen een succes worden als er nog meer voorbeelden boven water komen. Er moeten er dus nog vele zijn. Van sommige jaren, dat Herman op Ameland werkzaam was werd tot nu toe maar een enkel schilderij gevonden.

Ook persoonlijke foto's (Ameland, Ierland), biografische en tentoonstellings gegevens en ook voorbeelden van Mariëlles werk zouden erg op prijs worden gesteld. Ook voorbeelden van werk van Herman buiten Ameland (Nederland Ierland) word door mij bijeengebracht.  

Binnenkort (de komende maanden) volgen een aantal pogingen om via de media (krant, tijdschriften) aandacht voor het projekt "Hermans Ameland" te vragen ten einde een nog beter overzicht van Hermans Amelandse schilderijen te verkrijgen. 

0515-426766
06-51001542
gerbrandcaspers@icloud.com

(Als U foto's stuurt: graag in de hoogste resolutie), deze twee zijn geleend van de Leeuwarder Courant, december 1996, vanwege het vertrek van Herman en Mariëlle naar Ierland een paar weken later.

   

Geen opmerkingen:

Een reactie posten