maandag 9 september 2013

66 Ballumer Mieden vanaf de Skûtehon

De Ballumer Mieden (66)
 gezicht vanaf de Skûtehon 
(1983)


Onder dit schilderij heb jaren genoegelijk mogen bridgen in Nes, met Piet en Marlies en Jan Nobel. Piet Appelman kocht het destijds van Herman en het hing thuis aan de Duinweg.

In de eetkamer naast een prachtige "Toren van Nes" uit 1963 van Germ de Jong, en het hangt nu bij zoon David. Het is één van de vele Gezichten vanaf de Skûtehon die Herman er maakte. Hij schilderde naar het Noord-Oosten zoals deze naar  de boerderijen in de Ballumer Mieden en naar het Westen, naar de Hollumer Mieden. Het was met de Witte Reep de favoriete plek van Herman (en veel Amelanders). De Skûtehon was destijds onderdeel van het jachtgebied van Piet en zijn jachtvrienden IJs Oud en Willem Nagtegaal. Aan het perspectief is te zien dat Herman hier boven op de dijk stond. Bij alle andere Skûtehon schilderijen schilderde hij op ooghoogte.  

Herman gebruikte alleen eerste klas materiaal, doeken en verf. Alle schilderijen die ik zag zijn nog in perfecte staat. Sommigen echter, en vooral die in ruimtes hebben gehangen waar flink werd gerookt, kunnen na 30 jaar wel een schoonmaakbeurt gebruiken. De foto heb ik digitaal van zijn bruin-rode verkleuring  ontdaan en is weer geheel fris als in 1983. Nu de echte nog !

Volg het label Skutehon aan deze posting en zie de andere (er volgen nog meer) Skutehon schilderijen.  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten