maandag 9 september 2013

62 Polderweg, Nes

Polderweg,  Nes (62)
(1992)


Deze "Boerderij Polderweg" met schapen, een 50'er jaren Amelander Polderboerderij in Nes, door Herman geschilderd. was een verrassende ontdekking. De boerderij was, in 1992, al in gebruik t.b.v. de recreatie maar toen hij werd gebouwd naar het voorbeeld van de Hollumer en Ballumer polderboerderijen na de ruil verkavelingen stond hij aan de rand van Nes. De vlag staat op de toren. Het schilderij werd gemaakt voor de eigenaar ter inruil op een eerder uitgeleende kachel (+ een klein bedrag). Het illustreert hoezeer Herman met zijn schilderijen meer en meer zijn financiële toestand trachtte te corrigeren. Op de plaats waar de schaapjes grazen staat nu een nieuwe woning. 

Dit schilderijtje vond ik er ook: een aquarel in 1924 van de hand van ene J. Westra. Ik mocht het van de eigenaar hier laten zien. Het is de oorspronkelijke en inmiddels afgebroken boerderij (uit 1635 ?) van de familie de Jong in Nes (Cor van Ceesje van Cor). Hij  stond aan de Kolkweg op de plek waar nu Radio Frank Boelens is. Het eenzame huis aan de Badweg (Duinweg, naast Hotel Töben ?) moet ik nog opzoeken.

Meermalen hebben we ons afgevraagd wat er van Herman op Ameland zou zijn geworden als hij zijn schilderijen door een "agent" aan de man had laten brengen en zijn financiële zaken zou hebben uitbesteed en zich dus geheel tot het schilderen had kunnen beperken. Tja: "wat als ................". Mogelijk had hij dan wel in het Kooihuis kunnen wonen. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten